FémforgácsHard Rock MagazinMetal.huPasszio.huRockbookRockStationRockerek.hu
RozsdagyárShock! MagazinUnderground MagazinViharock.huZenevilag.net
   

(2014) A jubileumi 10. HangSúly™ Zenei Díj nyertesei

Tízedik alkalommal került megrendezésre a HangSúly™ Zenei Díj szavazása. A 13 internetes rockmagazin szerkesztőiből álló zsűri idén a Moby Dick, az Apey & The Pea, a Mytra és az Ørdøg zenekarokat, illetve albumaikat díjazta a 2014-es megjelenések közül.

Az év albuma

Az év legjobb metalalbuma holtversenyben a magyar thrash legenda MOBY DICK tízedik stúdióalbuma, a Földi pokol, illetve a hazai sludge metal színtér egyik legerősebbje, az APEY & THE PEA tavalyi nagylemeze, a Hellish lett. Az Apey & The Pea azt az eddig egyedülálló bravúrt hajtotta végre, hogy első albumukkal 2013 legjobb debütáló albumát készítették el, 2014-ben megjelent második albumukat pedig most az év albumának választották. A Moby Dick anyagai korábban stúdióprodukciós kategóriában nyertek, ez a zenekar első díja, melyet új dalaik elismeréseként szavazott meg a HangSúly™ zsűrije.

Az év debütáló albuma

Az elsőlemezes zenekarok között is holtverseny alakult ki. Az 1996-ban Kazincbarcikán alakult MYTRA sokára tudta elkészíteni első nagylemezét, a sci-fi ihletésű izgalmas progresszív metalt rejtő, női énekkel felvértezett Beta című albumot, de az eredmény önmagáért beszél. A másik díjazott az ex-Superbutt zenészekből alakult ØRDØG bemutatkozó albuma lett, a Tíz fekete dal. Egy új korszak kezdete, modern metal, költői magyar szövegekkel.

Az év koncertzenekara

Az év koncertzenekara díj odaítélésében volt talán a legmegosztottabb a HangSúly™ zsűrije, köszönhetően a hazai bandák egyre energikusabb élő fellépéseinek. Végül minimális különbséggel az év albuma mellett az APEY & THE PEA besöpörte az év koncertzenekara címet is.

Az év stúdióprodukciója

A legtöbb jelölést az R33 Stúdió kapta ebben a kategóriában, de a befutó végül Hocza "Igor” Róbert gitáros és zenekara a MYTRA lett, akik az év debütáló albumával egyetemben az év legjobb stúdióprodukcióját is magukénak tudhatják. A Beta felvételeit maguk készítették.

Az év lemezborítója

Az év lemezborítójáért járó HangSúly™-díjat DEVECZ ÁDÁM kapta a Moby Dick albumához készített, világvége hangulatot árasztó remek képéért.


• A 2014-es jelöltek névsora